Sinikka Pohjala – stipendin on tänä vuonna saanut Hiidenkiertäjät ry.

Sinikka Pohjala -stipendin on tänä vuonna saanut Hiidenkiertäjät ry. 1000 € stipendi myönnetään vuosittain keväällä sellaiselle lohjalaiselle liikuntajärjestölle, joka on toiminnassaan menestyksekkäällä tavalla aktivoinut lohjalaisia lapsia ja nuoria liikkumaan, löytänyt uusia ja innostavia tapoja lasten ja nuorten liikunnan lisäämiseksi ja liikuntaan aktivoimiseksi. Toiminnan tulee tukea myös liikuntatoimen strategisia päämääriä ja tavoitteita.

Lähes koko viime vuoden vallinnut korona-aika oli erittäin haasteellinen liikuntaväelle sekä erityisesti liikuntajärjestöille. Liikuntatiloja suljettiin, palvelujen ja harjoitusten osanottajamääriä supistettiin ja lopulta ne kiellettiin turvallisuussyihin vedoten. Tapahtumat ja kilpailut jouduttiin perumaan.

Hiidenkiertäjät ry osoitti erinomaista mukautumiskykyä ja nopeaa reagointia poikkeustilanteessa, käynnistämällä omatoimikuntorastit keväällä 2020. Toimintatapa oli järjestölle sekä kuntoliikkujille uusi ja edellytti runsaasti valmistelutyötä. Seuran kotisivuilta pystyi maksamaan osanoton ja kartan, tulostamaan sen reittivaihtoehtoineen sekä näkemään tapahtuma-ajat ja paikat. Rastit olivat maastossa koko viikon ajan, joten suunnistamaan pääsi omatoimisesti, lähikontakteja välttäen, itse haluamanaan ajankohtana yksin tai perheen kanssa.

Osallistujille laaditut ohjeet noudattivat valtakunnallisia epidemia-ajan määräyksiä ja Suunnistusliiton ohjeita. Omatoimirasteja pidettiin 16 kertaa, suoritemääriä arvioitiin kertyvän noin 800, pelkästään Harjun urheilukeskuksen omatoimiradalla oli 189 osallistujaa. HiKi-rastit- otti uutena käyttöön Rastilippu -palvelun, jonka kautta tulokset julkaistiin ensimmäistä kertaa online palveluna, tulospalvelulinkkiin pystyi ilmoittamaan oman, omalla kellolla otetun ajan. Näin pystyi vertailemaan omaa suoritusaikaa.

Uusi omatoimirasti-toiminta aktivoi ja innosti kuntoilijoita suunnistamaan, koska muun muassa suoritusaikaikkuna oli pidempi ja kartan tulostaminen oli helppoa. Yleisestikin omaehtoisuuteen perustuva rastitoiminta rohkaisi lohjalaisia ja erityisesti perheitä liikkumaan luonnossa.