Merkitty maastopyöräilyreitti Harjun ulkoilumaastoon

Lohjan Liikuntakeskus ja maastopyöräily- ja luontoliikuntaseura Lohja Trails ry toteuttavat yhteistyöllä maastopyöräilyyn tarkoitetun merkityn reitin Harjun urheilukeskuksen maastoon.

Mtb-reitti on osa Lohjan Liikuntakeskuksen ulkoliikuntapaikkoja. Reitin suunnittelun, toteutuksen ja ylläpidon hoitaa Lohja Trails ry. Liikuntakeskuksen yhteyshenkilö on Santtu Hägg ja Lohja Trailsin projektivastaavana Panu Mäkelä. Reitin rakentamista tukevat paikalliset yrittäjät mm. JK-Shop, Virkblad ja Virkkalan Urheiluliike. Sponsoreiden avulla hankitaan rakentamisessa ja merkitsemisessä tarvittavat materiaalit. LLK vastaa opastaulujen hankinnasta samalla, kun vanhoja opastauluja uusitaan. Lohja Trails hoitaa reitin toteutuksen talkootyönä.

Reitti on n. 9 km mittainen maastopyöräilyyn suunniteltu reitti. Reitti kulkee harjulla jo olemassa olevia polku-uria pitkin valtatie 25 molemmin puolin. Reitti alkaa hiekkakentältä jäähallin kulmalta ja kiertää vastapäivään harjun pohjoispuolta Tynninharjulle ja harjun eteläpuolelta Meriturvan vierestä jäähallille. Valtatie alitetaan alikulkujen kohdalta. Reittikartta ja opastaulu tulee alkupisteeseen jäähallille ja Tynninharjulle hiihtolenkin kääntöympyrän liepeille. Reitin suunnittelussa on huomioitu harjun upea ja monipuolinen luonto. Ajoreitti tullaan pitämään mahdollisimman luonnonmukaisena. Reitti onkin suunniteltu siten, että sen voi ajaa läpi ilman suurta kokemusta maastopyöräilystä. Reittilinjauksessa on käytetty polkuja, jotka kulkevat käytetyimpien ulkoilu-urien ulkopuolella.

Harjun mtb-reitin valmistelu alkaa keväällä 2019 heti, kun sääolosuhteet sallivat. Ensimmäisessä vaiheessa reitti siistitään turvallisen ajamisen takaamiseksi ja reitti merkitään. Reitti on ajokunnossa kesän 2019 aikana. Jatkossa reitin varrella hyödynnetään maastonmuotoja, kantoja, kiviä ja kaatuneita puita, joiden avulla tehdään ja rakennetaan lajille ominaisia teknisiä esteitä.

Reittiä ei eroteta vain pyöräilijöiden käyttöön, mutta reittimerkit osoittavat muille kulkijoille millä uralla kuljetaan. Kuten kaikkialla harjun alueella ja kaupungin liikuntapaikoilla, kunnioitetaan muita kulkijoita ja luontoa. Reitin valmistuttua harjulla liikkuvien on hyvä huomioida, että se on tarkoitettu pyörällä ajamiseen.

Maastopyöräily on kasvava laji ja Lohjan alue on laajasti tunnettu hyvistä pyöräilymaastoistaan. Merkittyjä reittejä ei kuitenkaan vielä Lohjalla ole. Fiskarsissa sijaitseva maastopyöräkeskus on osoittanut lajin olevan kiinnostava ja sen ympärille voidaan järjestää monenlaisia tapahtumia. Ennen kaikkea maastopyöräily on hyvä tapa tutustua lähiluontoon, pitää huolta omasta fyysisestä kunnosta ja oppia uutta. Lohja Trails suunnittelee ja toteuttaa maastopyöräilykursseja ja koululaisten mtb-pajoja ja järjestää yhteislenkkejä. Kaikissa näissä hyödynnetään tulevaa maastopyöräreittiä.